Završili smo s terenskim aktivnostima Programa Zaželi

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ održala je zadnji sastanak s korisnicama zaposlenicama Programa zapošljavanja žena Zaželi, projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno (UP.02.1.1.05.0119) kojeg je provodila 24 mjeseca s krajnjim korisnicima na terenu, a koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., uz partnerstvo Centra za socijalnu skrb Sisak, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Sisak i Grada Siska.

Tijekom zadnjeg mjeseca trajanja radnog odnosa korisnice zaposlenice Programa zapošljavanje žena Zaželi projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno su sudjelovale na susretu informiranja o projektu Stvori svoju priliku kojeg provodi Udruga za brigu o ženi i obitelji uz potporu Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. Projekt je predstavila predsjednica ove udruga poslovna savjetnica Ksenija Babić-Klobučar. Na susretu je razgovarano o zaposlenosti i nezaposlenosti, samopoštovanju, aktivnom zauzimanju za sebe na tržištu rada, iskustvima bivanja zaposlenosti na Programu zapošljavanja žena Zaželi i sl. Poslovna savjetnica Babić-Klobučar sudionicama je podijelila majice, blokove i kemijske olovke s znakovima vidljivosti projekta Stvori svoju priliku, te Priručnik za osnaživanje i lakše snalaženje na tržištu rada. Uz ovaj iznimno kvalitetan susret kao i dodatne izobrazbe koje su korisnice zaposlenice završile tijekom trajanja ovog projekta, a to su izobrazbe za informatičku operaterku (dvije osobe) i njegovateljicu starijih i nemoćnih osoba (četiri osobe) postale su konkurentnije na tržištu rada i stekle značajno radno, ali i životno iskustvo – pojasnila je voditeljica ovog projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Potvrdili smo prethodno dobivenu informaciju da GIMG Sisak ne ide u II. fazu provedbe Programa Zaželi. Kako voditeljica ovog projekta navodi, razlozi za navedeno su višestruki i temeljeni na objektivnim činjenicama i iskustvima stečenim tijekom provedbe ovog projekta.

Korisnice zaposlenice informirali smo o subjektima u zajednici koji su aktualno potpisali ugovore o provedbi Programa Zaželi, s nekim od njih izravno ih povezali, a isto tako subjektima koji sada počinju s provedbom i koji su to od nas tražili, uz suglasnost krajnjih korisnika i uz informiranje o tome Centra za socijalnu skrb Sisak – dostavili podatke o umirovljenicima (krajnjim korisnicima) u potrebi kao bi neophodne usluge pomoći i podrške nadalje dobivali. Voditeljica projekta na zadnjem sastanku informirala je korisnice zaposlenice o aktualnoj potražni i otvorenim radnim mjestima koji su vidljivi na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na području SMŽ.

Iskustva korisnica zaposlenica nakon provedbe projekta su različita: dio se aktivno informira o mogućim daljnjim zapošljavanjima, dio se želi odmoriti, pa će potom promišljati što će dalje, dio planira odlazak u razvijene zemlje EU, a ima i promišljanja o pokretanju vlastitog posla – pojasnila je Poredoš Lavor.

Imali smo vrlo intenzivan lipanj, istaknula je Poredoš Lavor – to je bio zadnji mjesec provedbe projekta putem izravnog rada s krajnjim korisnicima – umirovljenicima na terenu. Mnogi žele da im se u ovom razdoblju što više pomogne, što više poslova odradi – a to se osobito odnosi na poslove oko pripreme drva za zimu. To je zahtijevalo veće zajednički organizirane akcije u kojima smo svi sudjelovali. Bilo je potrebno puno koordinacije i dogovora kako bi pokušali podmiriti potrebe i očekivanja i uskladiti mogućnosti zaposlenih žena koje su sve imale od devet do 11 krajnjih korisnika. Od ukupno planiranih 60 krajnjih korisnika kako su planirali na početku provedbe, GIMG Sisak je do skraja provedbe projekta usluge pružila za 121 krajnjeg korisnika odnosno 94 kućanstava.

Početkom lipnja svim krajnjim korisnicima je podijeljeno Završno pismo u kojim ih se izvještava da su projektne aktivnosti završene, iskazuje im se zahvalnost za sudjelovanje u projektnim aktivnostima, te želi puno zdravlja i primjerena kvalitete života. U dogovoru s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Sisak dogovoreno je da se stavi kontakt broj telefona centrala Centra i e-mail na koji se umirovljenici mogu javljati i iskazivati svoje potrebe za uključivanjem u aktivnosti drugih pružatelja usluga, kao i za ostvarivanje drugih prava iz sustava socijalne skrbi.

Koordinatorica projekta Jadranka Demonja i korisnica zaposlenica Marina Kukurić izradile su oko 200 fotografija s krajnjim korisnicima koje svjedoče o raznim zajedničkim trenucima i tijekom lipnja ih im podijelile za uspomenu na sudjelovanje u ovom projektu.

Iz razloga reduciranosti financijskih sredstava kao i uštedama po drugim projektnim stavkama kako bi korisnice zaposlenice uvijek redovito dobivale plaću i putne troškove – Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ ne bude imala završna javna predstavljanja postignuća uz organiziranje domjenka za krajnje korisnike, korisnice zaposlenice i partnere – već će samo medijima poslati pisano priopćenje o postignutim rezultatima – istaknula je Poredoš Lavor.

Svim poštovanim umirovljenicima koji su bili naši krajnji korisnici, partnerima i zaposlenicima zahvaljujemo na suradnji tijekom provedbe projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno, poručuju iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“.

S nama su bili Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/gimg-sisak-zavrsio-s-terenskim-aktivnostima-programa-zazeli/

 

Portal sisak.info: https://www.sisak.info/gimg-sisak-zavrsio-s-terenskim-aktivnostima-programa-zazeli/