Interkulturalni dijalog i druženje u Centru za integraciju stranaca

Projekt građanskih prava Sisak (PGP Sisak) od 1. siječnja 2021. godine zajedno s partnerima Građanska inicijativa “Moj grad Sisak (GIMG Sisak) i Norveškim vijećem za izbjeglice provodi projekt pod nazivom Centar za integraciju stranaca. Projekt Centar za integraciju stranaca u Sisku je novi model zaštite ljudskih prava stranaca koji nemaju riješen status u Republici Hrvatskoj (Srbi povratnici, Romi, osobe bez državljanstva i u riziku od gubitka državljanstva, tražitelji međunarodne zaštite i sl.).

U sklopu projekta, PGP Sisak je u petak 26. studenog 2021. s početkom u 11 sati na lokaciji Centra za integraciju stranaca u Sisku (Ante Starčevića 13, prostor Hrvatske obrtničke komore, Sisak) održao zajedničko druženje pod nazivom „Žene komuniciraju na 1000 načina – interkulturalni dijalog i razmjena iskustava”, a u sklopu kojeg je obilježen i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U središnjem dijelu radionice sudionici su upoznati sa stalno prisutnom pojavom nasilja nad ženama, te s važnošću prevencije istog uz razmjenu iskustava žena iz različitih zemalja odnosno kultura. Tako je na susretu razgovarano o položaju žena u obitelji i društvu, važnosti profesionalnog ostvarenja, osobitosti života žena na selu, te rizicima u kojima su izložene kada su u pitanju migracije i migrantske krize. U ime PGP-a susret su koordinirali stručnjaci s područja prane zaštite Josipa Kovačević i Ivan Plavljanić, a u ime partnera GIMG Sisak tematsku prezentaciju održala je dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

U sklopu održana je i kreativna radionica odnosno kreativno komuniciranje – izrada privjesaka za ključeve od prirodnih i recikliranih materijala – na način da ono što sudionici izrade nose sa sobom.

Organizatori susreta zahvaljuju se svim aktivnim sudionicima na dolasku i raduju se novim zajedničkim aktivnostima u zajednici.

„Zajedničko druženje je dio projekta Centar za integraciju stranaca, ukupne vrijednosti 150.000,00 EUR-a od čega je 135.000,00 EUR osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.“

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: https://portal53.hr/interkulturalni-dijalog-i-druzenje-u-centru-za-integraciju-stranaca/