Završno predstavljanje rezultata i ostvarenih postignuća na projektu „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“

Na Međunarodni dan ljudskih Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ predstavila je završne rezultate i ostvarena postignuća projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ u sisačkom restoranu Cocktail. Suorganizator ovog susreta bila je udruga Projekt građanskih prava (PGP) Sisak.

Partneri ovog projekta značajni za provedbu su Grad Sisak, te Općine Lekenik i Hrvatska Dubica. Suradnici na projektu koji su se pokazali značajni za provedbu projektnih aktivnosti su PU sisačko-moslavačka, PGP Sisak, Narodna knjižnica i čitaonica V. Gotovac Sisak, Dom za starije i nemoćne osobe Sisak, Opća bolnica Siska, INA – industrija nafte d.d., Centar za socijalnu skrb Sisak, te mnogi drugi.

Ovaj projekt usmjeren je smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina.

Kako saznajemo od voditeljice projekta dr. sc. Daše Poredoš Lavor, vodeća poruka ovog projekta je: Neka svaki dan života osoba starije životne dobi bude siguran, kvalitetan, ispunjen primjerenim aktivnostima, temeljen na vlastitim odlukama – uz puno ljubavi članova obitelji i podrške zajednice u kojoj svi živimo.

Projekt je financiran u iznosu 120 000 kuna sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a 10 000 kuna financirao je Grad Sisak. Provodi se tijekom cijele 2018. godine na svim područjima Sisačko-moslavačke županije.

Najčešći oblik provođenja projekta uključivali su edukativno-informativne razgovaraonice, predavanja i sl., individualne i grupne susrete podrške i osnaživanja, susrete pravne podrške, okrugli stol, radijske i TV emisije, prikazi na portalima i edukativno-informativni film koji je za ovu prigodu snimila Radio-televizija Banovina i koji je prikazan na ovom završnom susretu.

Ciljane skupine projektnih aktivnosti su opća populacija, umirovljenici, učenici osnovnih i srednjih škola, aktivisti udruga i volonteri, medicinske sestre, njegovateljice i sl., nositelji lokalne vlasti, predstavnici medija i svi zainteresiran za temu prevencije nasilja nad starijim osobama u zajednici.

Projektnim aktivnostima bilo je obuhvaćeno 3 243 sudionika, susreti su održavani u udrugama umirovljenika, knjižnicama, osnovnim i srednjim školama, općinama, društvenim domovima, bolnici, ustanovama socijalne skrbi i dr.

Kako navodi voditeljica projekta prilikom prezentacija ostvarenih rezultata – ciljevi projekta su ostvareni: osvijestiti društvenu zajednicu o ozbiljnost ovog obiteljskog i društvenog problema, prevenirati nasilja raznih uzročnosti – putem izravnih susreta s predstavnicima vlasti u lokalnoj zajednici, medijskom kampanjom i susretima s osobama starije životne dobi.

Na susretu su prikazane fotografije i opisi obilje susreta koji su provedeni na ovom projektu, a sudionici iz redova umirovljenika iznosili su svoja iskustva vezana za aktivno sudjelovanje u ovim projektnim aktivnostima.

Od strane partnera i suradnika zadovoljstvo sudjelovanjem u ovim projektnim aktivnostima iskazali su zamjenik gradonačelnice Grada Siska Ivica Rendulić, Srećko Pejnović – policijski službenik za prevenciju Policijske uprave sisačko-moslavačke, Milana Kreća iz Projekta građanskih prava, Ružica Čakširan, dipl. pol. Iz Doma za starije i nemoćne osobe Sisak, Mašenka Sekulić, dipl. socijalna radnica iz Centra za socijalnu skrb, a iskustvo o sudjelovanju na ovom projektu iskazali su i predstavnici medija koji su govorili o važnosti prikazivanja osoba starije životne dobi u pozitivnim životnim situacijama kao i o važnosti edukacije o životnim vještinama u svrhu prevencije.

Hvala svim sudionicima, partnerima, suradnicima, izvršiteljima i onima koji su bili uz nas. Zajedno možemo više na putu stvaranja društva oslobođenog svih oblika nasilja – na kraju je istaknula dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Nakon službenog dijela susreta, za sudionike je organiziran prigodni blagdanski domjenak.

Navedena aktivnost dio je projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“,  financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska. Partneri na projektu su Općina Hrvatska Dubica i Općina Lekenik. Projekt se provodi uz podršku suradnika u zajednice tijekom cijele 2018. godine.

 

Prikaz na mrežnim stranicama Policijske uprave sisačko-moslavačke:

http://sisacko-moslavacka.policija.hr/MainPu.aspx?id=294831

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/zavrsna-konferencija-projekta-informirana-zajednica-primarna-prevencija-nasilja-nad-starijim-osobama/