Mi smo za Valentinovo – Dan zaljubljenih spremni

Posted by | February 12, 2019 | kreativne radionice, Najave i događanja | No Comments

Nekoliko zadnjih susreta s umirovljenicima u okviru projekta MIG art koji je financiran sredstvima MDOMSP, a sufinanciran sredstvima Grada Siska posvetili smo izradi raznih prigodnih znakova pažnje za Valentinovo – Dan zaljubljenih. Iako dani ljubavi mogu i trebaju biti svaki dan, mjesec veljača je ipak najviše posvećen ovim svima nam dragim simbolima ljubavi.

  

Povezanost sv. Valentina uz pitanja ljubavi potječe iz legende o braku mlade kršćanske s rimskim legionarom, koji je iz ljubavi prema njoj također postao kršćaninom. Tijekom priprava za brak oboje su na smrt oboljeli, a svetac je njihov brak blagoslovio dok su njih dvoje umirali u samrtnom zagrljaju na bračnoj postelji.

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj. Simbol je Valentinova i Kupid, starorimski bog ljubavi. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi. Svake se godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitaka, a nešto više pošalje se jedino za Božić. Valentinovo je, uz Majčin dan, dan i kada se kupuje najviše cvijeća. Svake godine djevojke i žene širom svijeta na Valentinovo zajedno dobiju oko 50 milijuna ruža. U Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine pristigne oko tisuću ljubavnih pisama za Juliju.

 

Posebno marljive bile su naše umirovljenice volonterke Vesna, Neda, Katica i Đurđica kojima zajedno s našom Višnjom i Ivančicom nikada ne manjka ideja i motivacije. Hvala svim sudionicima i volonterima što ljubav i zajedništvo dobrim djelima šire u zajednici u kojoj živimo.

„ … Ljubav se ne kupuje, ljubav se ne prodaje – ljubav se za ljubav daje … „