Razgovaraonica o toleranciji

Posted by | November 19, 2018 | Najave i događanja, Radni sastanak | No Comments

Na Svjetski dan tolerancije Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ održala je razgovaraonicu na temu tolerancije u 2. razredu Osnovne škole Galdovo. Marljivi i motivirani učenici predvođeni učiteljicom Katom Vukošić Friš pokazali su vrlo kvalitetna znanja o toleranciji, prijateljstvu, pomaganju drugima i prihvaćanju različitosti.

Nakon što je dr. sc. Daša Poredoš Lavor učenicima pročitala priču o utrci zeca i ježa, učenici su komentirali priču, uspješno je povezivali s primjerima iz života i govorili svoja iskustva o tome kako se oni osjećaju i ponašaju u situacijama kada gube i pobjeđuju, kada dožive prijevaru, kada se susreću s ljudima koje ne poznaju, te kako komuniciraju sa starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Kako bi pokazali razinu svoje tolerancije učenicima je ponuđeno sudjelovanje u raznim više i manje poznatim društvenim igrama, što su s radošću prihvatili. Čovječe glupiraj se, domino, mikado, memori, šah, a osobito čovječe ne ljuti se vrlo brzo zaigrali su učenike.

U ovaj razred uspješno je integriran i učenik s teškoćama u razvoju i na respiratorom koji je bio aktivno uključen u susret, osobito u igru čovječe ne ljuti se. Učenik Mate je uz pomoć komunikatora pogledom pokretao/pacao kockicu za svakog učenike pojedinačno, koji su potom pomicali svoje figurice za onoliko polja koliko im je Mate pribavio na kockici na komunikatoru. Svi su se radovali jer su na jedan novi neobičan način igrali ovu poznatu igru.

Toleranciji se učimo od rođenje i vještine tolerantnog ponašanja obnavljamo i usvajamo tijekom cijelog života. Tolerancija nije popuštanje, već zauzimanje vlastitog aktivnog stava, uz uvažavanje tuđeg mišljenja. Možemo reći da je tolerancija vrlina koja omogućuje mir. Prihvaćanje različitosti stvara osjećaj osobnog zadovoljstva, sreće i pozitivne energije. Osobe s invaliditetom u biti se ne razlikuju od drugih ljudi. Usmjeravanje pažnje samo na nečiji nedostatak ili manjkavost više govori o nema samima, nego o samom deficitu druge osobe. Potrebno je ponašati se kao i prema drugim osobama –  s poštovanjem i prihvaćanjem upravo takvima kakvi jesmo. Zaista je nepotrebno isticati nečiji nedostatak, pa onda pod svaku cijenu nametati svoju pomoć, te time osobu s invaliditetom stavljati u podređenu i pasivnu poziciju. Sve isto vrijedi i za susrete i odnose s osobama starije životne dobi. Tolerancija se temelji na znanju, otvorenosti, zdravim komunikacijskim odnosima, slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenjima.

Navedena aktivnosti dio je projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“,  financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska. Partneri na projektu su Općina Hrvatska Dubica i Općina Lekenik. Projekt se provodi uz podršku suradnika u zajednice tijekom cijele 2018. godine.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/razgovaraonica-o-toleranciji/