Mala škola fotografije projekta SuPER

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ tijekom mjeseca srpnja 2021. godine održala je aktivnost pod nazivom Mala škola fotografija koja je dio aktivnosti projekta SuPER – susreti podrške, edukacije i rada kojeg provodi ova udruga, a financiran je sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Malu školu fotografije vodio je Daniel Pavlić, dizajner i filmski redatelj iz Udruge EKS iz Hrvatske Kostajnice, koji je za svoj rad nagrađivan na mnogim prestižnim domaćim i međunarodnim filmskim festivalima.

Mala škola fotografije ukupno je trajala 10 sati. Teorijski dio nastave odvijalo se je zahvaljujući partneru u Osnovnoj školi Braća Bobetko Sisak, a praktični dio nastave na terenu – prateći prirodne i arhitektonske ljepote grada Siska. Sudionici su imali i domaće zadaće. Raspon dobi sudionika bio je od 7 do 71 godinu života, a ukupan broj sudionika bio je 14 osoba. Susreti su bili dinamični i vedri, s puno pitanja i iznošenja osobnih iskustava vezanih za kulturu razvoja fotografije kao kreativnosti i osobnog izričaja sebe. Fotografija je umjetnost koja nam pomaže da se razvijam i rastemo, te gradimo samopoštovanje – pojasnila je voditeljica projekta SuPER dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Sudionici Male škole fotografije životom i radom bili su vezani za područja Siska, Petrinje, Gline, Lekenika, Hrvatske Kostajnice i Zagreba – tako da su i njihove fotografije nastale na opisanim područjima. Bilo je tu portreta, pejzaža, apstraktnih prizora, mnogo vedrih boja, crno-bijele tehnike, prikaza životinja, ljudi i biljaka. Svi sudionici su bili razvijenih fotografskih vještina, te tako nadvisili amatersku razinu.

Bilo je ovo jedno višednevno lijepo druženje. Uz fotografiranje, svi zajedno smo puno razgovarali i družili se, a to je u ovo krizno vrijeme od iznimnog značenja za mentalno zdravlje – pojasnila je Poredoš Lavor.

Na zadnjem susretu polaznicima su podijeljene Potvrde o sudjelovanju u Maloj školi fotografije, razgovarano je o njihovim iskustvima i zadovoljstvu sudjelovanja u istoj, a na kraju su se svi osvježili uz prigodnu zakusku.

Kako saznajemo, Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ i udruga „EKS“ IZ Hrvatske Kostajnice planiraju razvijati daljnju suradnju, te nadalje osmišljavati ovakve i slične aktivnosti neformalnog razvijanja umjetničkih i socijalnih vještina opće populacije.

Iz Građanske inicijative pozdravljaju sve sudionike i zahvaljuju na sudjelovanju u Maloj školi fotografije.

Partneri na projektu SuPER su Osnovna škola Braća Bobetko i Centar za socijalnu skrb Sisak.

 

S nama su bili:

Petrinjski radio i Portal 53: https://portal53.hr/odrzana-mala-skola-fotografije-projekta-super/

 

Radio Sisak i sisak.portal: https://sisakportal.hr/mala-skola-fotografije-projekta-super/?fbclid=IwAR3KiJo1ovHmOTCSO64a92mrbs_w9JB-BRcyA4I80hs2zHx1g8fGsWlTVyE  

 

Portal Sisak.info: https://www.sisak.info/2021/08/02/mala-skola-fotografije-projekta-super/