Uoči Uskrsa s korisnicima Programa Zaželi

Posted by | April 11, 2020 | Mediji o nama, Najave i događanja, zazeli | No Comments

„Do kada će ovo trajati?“, „Bojim se izaći iz kuće.“, „Nedostaju mi naši razgovori uz čaj o životu.“, „A kada ćemo prati prozore?“, „Žao mi je što ovaj Uskrs ne radimo zajedno kolače.“,  „Potrebna su mi drva – hladno je.“, „Nemam više lijekova, molim vas nabavite mi ih.“, „Trebam platiti račune.“, „Dođite sutra – samo da vas vidim preko prozora i donesite mi rotkvice.“ … samo neke su od rečenica koje možemo čuti od naših umirovljenika.

S obzirom na nastalu situaciju uzrokovanu korona-virusom koja sada traje više od mjesec dana i značajno mijenja živote ljudi, Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ krajnje korisnike Programa zapošljavanja žena Zaželi, projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno (UP.02.1.1.05.0119) koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., uz partnerstvo Centra za socijalnu skrb Sisa, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Sisak i Grada Siska – posjećuje i pruža usluge, uz poštivanje socijalne distance, ali nastojeći održati podržavajuće socijalne odnose i kontakte – koji su neophodni za preživljenje svih, a osobito osoba starije životne dobi – pojasnila je voditeljica projekta dr. sc. Daša Poredoš Lavor.

Ranije smo znali istaknuti da se radi u smanjenom opsegu što u konačnici ipak nije bio značajno smanjen ako se uzmu u obzir dugotrajna čekanja za obavljanje poslova u npr. pošti, ljekarni, trgovačkom centru i dr., čak uz puno više vremena trajanja nego inače što bi bilo potrebno za pojedine aktivnosti. Imamo 92 kućanstva uključena u projektne aktivnosti i često je teško uspjeti baš sva očekivanja i potrebe korisnika podmiriti. Naši umirovljenici su navikli na neposredan kontakt, zagrljaj i druženje uz razgovor, što sada iz razloga obostrane sigurnosti sada više nije moguće – pojašnjava Poredoš Lavor, te nadalje dodaje, kako nema javnog gradskog prijevoza, korištenje bicikla ovisi o meteorološkim prilikama, a Građanska inicijativa nema službeno vozilo – korisnice zaposlenice djeluju na terenu pješačeći do potrebnih odredišta.

Svu zaštitnu opremu nadalje pribavljamo sami – u skladu s financijskim mogućnostima, a korisnice zaposlenice snalaze se i same na razne načine. Javljali smo se raznim subjektima u zajednici, iskazivali naše potrebe, primjerom pojašnjavali da su zaposlene žene svakodnevno na terenu i da rade, ali do danas nismo dobili povratni odgovor niti od jednog subjekta po tipu da je zaprimio iskaz naših potreba, a kamoli da smo dobili od koga koju zaštitnu masku – šivamo ih sami i kupujemo kada ih nađemo na tržištu – dodaje Poredoš Lavor.

 

Unatoč svim izazovima koji su pred svima, pa tako i gerontodomaćicama i njegovateljicama na terenu ove udruge, svoje korisnike nisu zaboravile u ove predblagdanske dane. Uz redovne posjete podarile su im prigodne čestitke koje su izrađene u sklopu projekta Godine su samo broj II koji je financiran sredstvima Grada Siska. Čestitke, više od 150 komada izradila je Višnja Jendričko. Bilo je lijepo vidjeti osmjeh na licu naših umirovljenika koje je razveselila ova sitnica – čestitka s porukom dobrih želja za radostan Uskrs – pojašnjava Poredoš Lavor.

Korisnicima, partnerima i suradnicima svih naših projekata, svim poštovanim umirovljenicima, našim naši marljivim zaposlenicima i slušateljima Petrinjskog radija i čitateljima Portala 53 želimo miran i radostan Uskrs – poručuju iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“.

Mi s našim aktivnostima na terenu nastavljamo i dalje – pružajući pomoć i podršku na način i u količini koliko možemo s obzirom na aktualnu situaciju. Vjerujemo da će sve ovo uskoro proći, da će se život vratiti u normalu, a da ćemo svi skupa uspjeti sačuvati vedrinu i pozitivu duha, dodatno razviti empatiju, te uz strpljenje i poštovanje pravila krenuti na put razvoja pojedinca i društva s više ljudskosti i vremena za zdrave i produhovljene životne navike – na kraju navodi Poredoš Lavor.

S nama je bio Petrinjski radio i Portal 53: http://portal53.hr/uoci-uskrsa-s-korisnicima-programa-zazeli/